Het nieuwe wortelbrood, bietenbrood en vezelrijke brood echt zo gezond als het lijkt?

Toen ik vorige week door de Albert Heijn liep, kwam ik een lijn aan nieuwe soorten broden tegen. Onder de naam Specialiteit zijn er vijf nieuwe soorten broden in de supermarkt te vinden; namelijk 45% wortel, 45% biet, Eiwitrijk, 9,5 gram vezels en Haverbrood. Kortom, dat lijkt in eerste instantie een gezonde keuze. Natuurlijk ben ik enthousiast naar huis gegaan met een aantal broden, zodat ik  zowel de smaak als voedingswaarde voor jullie onder de loep kon nemen. Hieronder vind je een review van het 45% wortel brood, het 45% biet brood en het 9,5 Vezels brood.


file3jpeg

45% Wortel brood
Prijs
Allereerst viel de prijs van dit brood mij op. Waar je voor een half brood normaal ongeveer 1 euro betaald, kost hier een half brood 2 euro. Prijzig, maar wat mij betreft het meer dan waard als dit een nog gezondere variant is op brood.
Smaak
In de supermarkt konden de verschillende broden worden geproefd. Daar proefde ik een stukje wortel brood. De smaak vond ik verassend goed. Het brood gaf een wat zoete wortel nasmaak, maar totaal niet overheersend. Erg lekker!
Voedingswaarde
Vanwege de zoete smaak van het brood keek ik direct naar de hoeveelheid suiker. Per 100 gram brood zat er 2,5 gram suiker in. In een normaal volkoren brood zit gemiddeld zo'n 2 gram suiker, kortom een klein verschil.
Daarna viel mijn oog op de calorieën. Per 100 gram zaten er 185 calorieën in, waar dat bij een 'normaal' volkorenbrood er ongeveer 235 calorieën zijn. Dat komt doordat er in dit brood voor de helft minder aan vet zit. Positief! Zou dit dan echt een gezonder brood zijn?
Daarna keek ik naar de eiwitten en de vezels en daar viel het brood mij helaas een beetje tegen. Dit brood bevat per 100 gram, 8,5 gram eiwitten en 4 gram vezels, waar normaal volkoren brood 11 gram eiwitten en 6,6 gram vezels bevat. De eiwitten en vezels zijn erg belangrijk en zijn onder andere onmisbaar voor een verzadigd gevoel. Van dit brood raak je dus minder snel vol, en krijg je weer eerder trek, een heel groot minpunt.
Zou dit brood dan geschikter kunnen zijn voor mensen met diabetes? Niet persé. Het scheelt in koolhydraten niet erg veel. Dit brood bevat 34 gram koolhydraten waar dat bij normaal volkoren brood 39 gram is.
Conclusie
Dit brood lijkt gezonder dat dat het is. Het bevat iets minder aan calorieën, maar het geeft ook minder snel een vol gevoel en je krijgt weer eerder trek. Dit brood is duurdere prijs niet waard.
file1-2jpeg

45% Bieten brood
Prijs
Ook voor een half bietenbrood betaal je 2 euro. De dubbele prijs van een normaal volkoren brood.
Smaak
De eerste keer dat ik een hap van dit brood nam, zonder beleg, moest ik even goed nadenken. De nasmaak van de bietjes proefde ik goed en is duidelijk meer overheersend dan bij de wortel variant. Persoonlijk vond ik de smaak lekker, maar als je niet van bietjes houdt is het waarschijnlijk minder je ding. Toen ik dit brood ging beleggen met kaas vond ik de nasmaak van het brood al veel meer wegvallen. 
Voedingswaarde
Ook dit brood bevat minder calorieën dan volkoren brood. Het bevat per 100 gram brood 195 calorieën waar dat bij volkoren brood zo'n 236 calorieën zijn. Het bieten brood bevat ook maar 1 gram vet, ten opzichte van volkoren brood zo'n 2,3 gram aan vet. 
Waar ik heel erg blij mee was, zijn de toegevoegde suikers. Die zijn in dit brood 0 gram, waar dat bij normaal volkoren brood 2,0 gram is per 100 gram brood. Dat maakt het brood helaas niet veel meer geschikt voor mensen met diabetes want in koolhydraten bevat het brood nog steeds 35 gram koolhydraten, waar dat bij normaal volkoren brood 39 gram koolhydraten zijn.
Toch blijven de eiwitten en vezels heel erg van belang. In dit brood zitten 9,0 gram eiwitten en 4,0 gram vezels. Dat is vrijwel gelijkwaardig met het wortelbrood. Normaal volkoren brood bevat 11 gram eiwitten en 6,6 gram vezels bevat. Kortom, ook dit brood vult niet voldoende.
Conclusie
Net als het wortelbrood vult dit brood minder goed als normaal volkoren brood, waardoor het geen betere optie is als volkorenbrood. Ten opzichte van het wortelbrood is dit een iets betere keus, doordat er geen suikers zijn toegevoegd aan dit brood. Het brood blijft duur.


file2jpeg

9,5 gram vezels/ Vezelrijk brood
Prijs
Ook voor een half brood van deze variant betaal je 2 euro. De dubbele prijs van een normaal volkoren brood. Als het echt beter vult en een goede voedingswaarde heeft zou ik dat er wel voor over hebben.
Smaak
Ik vond dit brood in smaak niet veel afwijken van normaal volkoren brood. Geen hele aparte of zware smaak. Wat mij betreft lekker!
Voedingswaarde
Allereerst keek ik naar de hoeveelheid vezels, dit brood moest immers vezelrijk zijn gezien de naam. In de voedingswaarde stond 9 gram vezels per 100 gram brood. Hier ben ik erg blij mee! Normaal volkoren brood bevat namelijk zo'n 6,6 gram vezels per 100 gram. Dit is dus een goed vullend brood. In dit brood zitten 14 gram eiwitten per 100 gram. Normaal volkoren brood bevat zo'n 11 gram eiwitten. Alweer iets positiefs!  Toen ik dit brood at merkte ik ook dat het goed vulde en er lang op door kon.
Aan energie bevat dit brood 260 calorieën, waar normaal volkoren brood 236 calorieën per 100 gram bevat. Dat scheelt zo'n 24 calorieën, opzich geen groot verschil.
Aan vetten bevat dit brood 7 gram  (waarvan 1 gram verzadigd vet) per 100 gram. Dat is behoorlijk wat meer dan de 2,3 gram aan vetten (waarvan 0,3 gram verzadigd vet) die normaal volkoren brood bevat.
Verder zit aan dit brood 1 gram suiker toegevoegd per 100 gram. Dit is bij normaal volkoren brood zo'n 2 gram. De koolhydraten zijn 31 gram per 100 gram, waar normaal volkoren brood 39 gram koolhydraten bevat.
Conclusie
Dit vezelrijke brood vult goed en dat blijkt ook uit de voedingswaarde, veel eiwitten en vezels. Daarnaast bevat het een klein beetje minder suiker, iets waar ik als diëtiste altijd fan van ben. Het feit dat dit brood wat meer vet bevat hoeft niet persé erg te zijn, het zijn ook voornamelijk goede vetten. De hoeveelheid aan calorieën die een snee extra bevat zijn ook minimaal.
Kortom, een aanrader! Is dit brood zoveel beter dat ik adviseer ben om standaard de dubbele prijs te betalen voor dit brood? Nee. Het is een mooie optie om mee af te wisselen.